Europa's échte uitdaging: Van 'Chinaprobleem' naar kans voor groei
Een reactie van mij op Wopke Hoekstra zijn artikel in het FD. https://fd.nl/politiek/1529583/eurocommissaris-hoekstra-europa-heeft-een-chinaprobleem
Nick Aldewereld
9/3/20243 min lezen
Beste Wopke,
Je recente uitspraken over het "Chinaprobleem" van Europa hebben me aan het denken gezet. Hoewel ik je bezorgdheid begrijp, denk ik dat we de situatie vanuit een ander perspectief moeten bekijken. Laten we samen eens kijken naar de kansen die voor ons liggen, in plaats van ons blind te staren op vermeende bedreigingen.
Een spiegel voorhouden
Je zegt dat "de naïviteit die we lang hadden, snel achter ons moeten laten". Maar Wopke, is dat niet een impliciete erkenning dat de EU jarenlang heeft geslapen? Al in 2015 waarschuwde het Europees Parlement voor China's groeiende invloed[^1]. We hebben de tijd gehad om ons voor te bereiden, maar hebben we die wel goed benut?
Van angst naar inspiratie
In plaats van te spreken over een "Chinaprobleem", zouden we ons moeten afvragen waarom we in bepaalde sectoren achterblijven. Het World Economic Forum laat zien dat China op innovatiegebied hoger scoort dan veel EU-landen[^2]. Dat is geen reden voor angst, maar een wake-up call. We hebben de kennis, de creativiteit en het potentieel om te excelleren. Laten we dáár op focussen.
Duurzame energie: Een kans, geen bedreiging
Je noemt de goedkope Chinese elektrolysers voor groene waterstof zorgwekkend. Maar Wopke, is het niet fantastisch dat er betaalbare oplossingen komen voor de energietransitie? De International Renewable Energy Agency (IRENA) benadrukt hoe belangrijk kostenreductie is voor de wereldwijde adoptie van groene waterstof[^3]. In plaats van deze ontwikkeling te vrezen, zouden we moeten onderzoeken hoe we kunnen samenwerken en leren van deze vooruitgang.
De echte sleutel: Investeren in onze mensen
Het echte "probleem" van Europa is niet China, maar onze eigen bereidheid om te investeren in onze mensen. Hier komt SDG 4.4 om de hoek kijken: "By 2030, substantially increase the number of youth and adults who have relevant skills, including technical and vocational skills, for employment, decent jobs and entrepreneurship."
De OESO waarschuwt dat 46% van de huidige banen een hoog risico loopt op significante verandering of automatisering[^4]. Dat is de uitdaging waar we ons op moeten richten. Niet door protectionistische maatregelen, maar door onze beroepsbevolking klaar te stomen voor de toekomst.
Technologie als bondgenoot
Wopke, je spreekt over technologie alsof het een bedreiging is. Maar laten we technologie omarmen als een kans, een enabler voor groei en ontwikkeling. Het World Economic Forum's "Future of Jobs Report 2020" laat zien hoe technologische adoptie banen transformeert[^5]. Daar moeten we op inspelen.
Een visie die inspireert
Wat we nodig hebben, Wopke, is geen angstbeeld van China, maar een inspirerende visie op onze eigen toekomst. Laten we een ambitieus plan lanceren om tegen 2030 de meest geschoolde en adaptieve beroepsbevolking ter wereld te hebben. Dat betekent investeren in onderwijs, in digitale inclusie (want 4% van de EU-huishoudens heeft nog steeds geen internettoegang[^6]), en in levenslang leren.
Van reactief naar proactief
Je benadering, Wopke, is begrijpelijk maar reactief. We hebben een proactieve visie nodig die Europeanen inspireert en motiveert. Laten we ophouden met het framen van externe "problemen" en beginnen met het bouwen aan onze eigen sterkte.
Challenge
Beste Wopke, ik daag je uit om verder te kijken dan de korte termijn. De echte uitdaging voor Europa is niet China, maar onze eigen bereidheid om te investeren in onze mensen en onze toekomst. Door SDG 4.4 centraal te stellen in ons beleid en technologie te omarmen als een hulpmiddel voor leren en ontwikkeling, kunnen we een toekomst creëren waarin Europa floreert.
Laten we samen werken aan een Europa dat niet bang is voor concurrentie, maar dat concurrentie verwelkomt als een kans om te groeien en te innoveren. Dat is de weg vooruit.
[^1]: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/549057/EXPO_STU(2015)549057_EN.pdf
[^2]: https://www3.weforum.org/docs/WEF_TheGlobalCompetitivenessReport2020.pdf
[^3]: https://www.irena.org/publications/2020/Dec/Green-hydrogen-cost-reduction
[^4]: https://www.oecd.org/employment/Employment-Outlook-2019-Highlight-EN.pdf
[^5]: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf